Frontend İstanbul 1 Yaşında 🎉

Oğuz Kılıç
3 min readApr 5, 2018

Frontend İstanbul gönüllü kişilerden oluşan bir topluluk olarak 14 Mart 2017 tarihinde kuruldu. Biraz gecikmeli olsa da ilk yıl için bir yazı kaleme almak istedim.

Acısıyla(çok şükür acı bir olay yaşamadık), tatlısıyla Frontend İstanbul topluluğu ilk yılını tamamladı. Bu ilk yıl içerisinde 11 meetup/etkinlik gerçekleştirdik. Keyifli ve bilgi dolu etkinlikler olduğunu biz değil etkinliklere katılanlar söylüyor.😊 Bu olumlu geri bildirimlerin yaptığımız iş konusunda motivasyonumuzu artırdığını rahatlıkla söyleyebilirim. Büyük bir slack grubu oluştu ve büyümeye devam ediyor. Şimdilik davetiye modeli ile slack grubuna üye alıyoruz. Buna rağmen 670+ iyi bir rakam. İstatistiklere baktığımızda sadece açık kanallar içerisinde değil üyelerin birbirleri arasında ciddi bir oranda mesajlaştığını/iletişim kurduğunu görüyoruz. Networking, iş bulma, yetenek bulma, yardımlaşma ve fikir alışverişi gibi konularda aktif bir şekilde kullanılıyor.

Topluluk yönetmek, bir topluluğun içerisinde tanımadığınız insanlara karşılıksız hizmet etmek bence burada önemli noktalardan bir tanesi. Toplulukların sunduğu en değerli şey bu olsa gerek.

Frontend İstanbul ilk ortaya çıkarken nasıl bir topluluk olması gerektiğini kafamızda az çok şekillendirmiştik. Koşulsuz, şartsız herkese karşı eşit olmak, adil olmak ve yönünü bulmakta zorlanan insanların kutup yıldızı olup yön göstermek temel gayelerimizdendi. Ne kadar bunu başarabildik, başaramadık tartışmaya açık bir konu. Mutlaka hatalı olduğumuz ve yanlış yaptığımız şeyler olmuştur. Ancak biz aynı hedefe ve amaca ilk gün heyecanıyla koştuğumuza eminiz. Zaman zaman kendi öz eleştirimizi yapmayı ihmal etmiyoruz.

Zaman zaman geri bildirim toplamak için formlar açıyoruz, etkinliğe katılan insanlarla konuşup memnun kalıp kalmadıklarını soruyoruz. Her etkinlik sonrası mutlaka retrospektif yapıp eksileri artıları masaya koyuyoruz. Bu yaklaşımların sonucunda Frontend İstanbul daha faydalı ve aktif bir topluluk olma yolunda ilerliyor.

Yakın zamanda topluluğun içerisinde yaklaşık 30 kişilik bir etkinlik ekibi oluşturduk. Bu etkinlik ekibi ile çeşitli projelerimiz için, çeşitli etkinliklerimiz için devamlı iletişim halindeyiz. Yeni fikirleri, neyi nasıl daha iyi yaparız konuşmalarını, görev paylaşımlarını topluluğun üyeleri ile beraber yürütmeye başladık. Bu sayede insanları görev alma ve sosyal aktiviteler içinde yer alma konusunda cesaretlendiriyoruz. Eğer bir topluluk gerçekten bir topluluk olarak hizmet edecekse üyelerini daha çok aktif rol üstlenmeleri konusunda desteklemeli diye düşünüyorum.

Topluluklar mesleki gelişimin ve aynı zamanda bireylerin kariyer hedeflerine ulaşmaları için gereken desteğin bulunabildiği en ideal ortamlardan biri bana göre. Dönüp daha önce yaptığımız etkinliklere baktığımda gördüğüm en güzel şey insanların gösterdikleri ilgi ve sahiplenme duygusu. Bu gerçekten beni ve arkadaşlarımı mutlu ediyor.

Topluluk dediğimiz şeyin kendi kendini yönetebilmesi, aktif bir bilincin ve sorumluluk duygusunun hakim olduğu ortamları oluşturması en büyük temennimiz. Bunu kısmen başarabildik. Ancak henüz kastettiğim olgunlukta değiliz ve daha katedecek yolumuz olduğunu düşünüyorum. Daha faydalı olabilmek için her fikre ve öneriye açık olduğumuzu tekrar yinelemek istiyorum. Topluluğun her üyesi bizim için eşittir ve herkesin fikri aynı değerdedir. Yazının sonunda paylaştığım mail adresinden bize ulaşıp fikirlerinizi iletebilirsiniz.

Türkiye’de ki ekosistemin daha çok topluluğa ve mevcut toplulukların desteklenmesine ihtiyacı var. Burada biraz şirketlerin desteği gerekli. Bir topluluğun haftalık/aylık buluşmasına ev sahipliği yapmanın gerçekten ufak bir maliyeti var. Uygun ortamın sağlanması, çay-kahve ve atıştırmalık yiyecek dışında hiç bir maliyet yok. Gönüllü işleyen bir mekanizma olduğu için şirketlerin sponsorluğu olmadan toplulukların aktif faaliyet göstermesi çok kolay değil maalesef.

Doldurduğumuz bu ilk yıl içerisinde bize kapılarını açan ve bir araya gelmemize imkan tanıyan tüm sponsor şirketlere kendim ve topluluğumuz adına tekrar teşekkürlerimi sunuyorum. Etkinliklere vakit ayırıp katılan, konuşmacı olarak bilgisini paylaşan, yanımızda olan ve destek olan herkese ayrı ayrı teşekkür ediyorum.

Düzenleyeceğimiz aylık etkinliklere sponsor olmak isteyen şirketler mail@frontend.istanbul adresine bir “merhaba” maili atmanız yeterli.

Aynı şekilde öneri, görüş gibi bildirimler içinde bize mail üzerinden ulaşabilirsiniz.

Ha bu arada unutmadan 1.yılımızı 12 Nisan Perşembe günü 19:30’da kutlayacağız. Duymadım, görmedim, haberim yoktu demeyin sonra. 🎉🍻

http://meetu.ps/e/F5CRg/s7j4M/a

Daha güzel ve faydalı nice etkinliklere. 😇

Sevgiler.

https://superpeer.com/oguz

--

--

Oğuz Kılıç

developer @trendyol, ex @eBay, sci-fi addict. JavaScript, Frontend, Software Architecture